Quantcast
Channel: BOKELSKERINNEN
Viewing all 199 articles
Browse latest View live

"Noen kjenner mitt navn" er blitt tv-serie

$
0
0
Lawrence Hills roman om Aminata, som kidnappes og ender opp som slave i USA, ble en suksess i Norge da den utkom for flere år siden. Forfatteren og boken var faktisk en av årsakene til at jeg startet med forfatterintervjuer her på bloggen.



Lawrence Hill  har vunnet flere priser for boken internasjonalt, og det har lenge vært kjent at den skulle filmatiseres. Denne våren debuterte miniserien The Book of Negroes på kanadiske tv-skjermer. Clement Virgo, som blant annet har regissert et par episoder av tv-serien The Wire, står for regien.


Kritikerne har vært blandet i sine tilbakemeldinger. Det pekes på at historien bruker litt tid på å komme i gang, og at historien faller mot slutten. Hovedrolleinnehaver Aujanue Ellis får strålende tilbakemeldinger, og skal visstnok bære hele serien. The Book of Negroes blir også sammenliknet med tv-suksessen Roots fra 1970-tallet.


Hvis du bor i Norge og har lyst til å se serien, er det mulig dersom du har en amerikansk versjon av apple-tv. Serien kan også kjøpes for streaming hos Amazon, eller du kan rett og slett kjøpe dvd' en som utkom 7. april i Canada.


Her er trailer for serien:




Bokanmeldelse: Judaskysset, Eirik Husby Sæther

$
0
0
Forlag: Gyldendal
Sideantall: 320
Utgitt: Januar 2015
Sjanger: Krim
Kilde: Leseeksemplar fra
Verdt å vite: Eirik Husby Sæther har studert kriminologi, og arbeider til daglig ved Krimvakta i Oslo. Han debuterte på Juritzen forlag i 2012 med Lobotomisten, som senere fikk en oppfølger med Heksedoktoren. Nå har Sæther byttet forlag til Gyldendal, og Judaskysset er første bok i en planlagt krimserie med Mikael Wulf i hovedrollen.

Oslo Noir


Erik Husby Sæthers forlagsbytte kan ha bidratt til forfatterens litterære utvikling. Judaskysset er en mer velskrevet bok enn forgjengerne.

Mikael Wulf er politimann på Grinelaget ved krimvakta i Oslo, og rykker ut på likfunn, dødsfall og voldtekter. Mikael fosterbror, dopselgeren William, har rotet seg opp i en alvorlig situasjon - kidnappet og bedt om å svare for hvor et stjålet parti heroin befinner seg. Da en død narkoman blir funnet på Oslo S blir Mikael tilkalt, og snart forstår han at broren er i alvorlig fare. Det blir et kappløp mot tiden for å finne William før det er for sent.

Judaskysset er en mørk og rå kriminalroman. Forfatterens hang til det nifse og makabre har fulgt ham også inn i denne boken. Han går ikke av veien for å beskrive groteske detaljer. Av og til har han en tendens til å bli litt overforklarende, noe som bremser spenningen i boken. Sett bort i fra detaljene ligger Sæthers talent i skildringene, og her har han hatt en stor utvikling siden debuten. Han er svært god på å skildre mørke og håpløshet, og mennesker som befinner seg helt på bunnen. Han er en god menneskelig observatør, byr på gode metaforer og bilder, og interessante refleksjoner. De gangene han stanser opp og maler ut et øyeblikk er boken på sitt aller beste. Skildringene er også det som hever boken fra det mer gjennomsnittlige, og som gjør at jeg ser frem til å lese mer fra forfatteren senere.

En annen styrke ved boken er at den gir innblikk i et miljø som svært få av oss kjenner fra før. Det er sterkt, men også interessant, å lese om livet til rusmisbrukerne rundt Oslo S og hverdagen til politimennene ved Krimvakta i Oslo. Sæther gir oss et blikk inn mot en rå og annerledes verden, og han gjør det med tyngde og troverdighet.

Judaskysset handler om død og fordervelse. Om mennesker som straffer seg selv og som går med en Judas inni seg. De mørke tunellene under Oslo S, som er en stor del av handlingen, kan stå som en metafor for vandringen i karakterenes egen mørke psyke. Men i enden av en tunell befinner det seg ofte et håpets lys, så også i denne boken.

Terningkast 4

Denne anmeldelsen har tidligere stått på trykk i Bok og samfunn.

Bokanmeldelse: Stygg kjærlighet, Colleen Hoover

$
0
0
Forlag: Gursli Berg Forlag
Sideantall: 347
Utgitt: April 2015
Sjanger: Romantikk / New Adult
Kilde: Leseeksemplar
Verdt å vite: Colleen Hoover er en av de mestselgende forfatterne innen New Adult - sjangeren i USA. Hun debuterte i 2012 med New Adult - romanen Slammed, som hun selvpubliserte. Boken ble fort en suksess, og Hoover fikk kontrakt med et forlag samme år. Hun har så langt skrev ni romaner. Stygg kjærlighet er under filmatisering, og filmen har premiere i USA 1. februar 2016.

Realistisk kjærlighet

Første gang Tate møter flygeren Miles Archer, full og sovende foran døren til hennes brors leilighet,  er forelskelse det siste hun føler. Etter hvert som de to ser hverandre mer våkner en sterk, gjensidig tiltrekning som kulminerer i dampende sex. Miles er ikke klar for noe forhold, og Tate har ikke tid til å ha kjæreste. De bestemmer seg derfor for å bli "good fucking friends", og Miles setter to regler: Tate må ikke spørre ham om hans fortid, og hun kan ikke vente seg noen fremtid. Tate går gladelig med på reglene, men det skal vise seg å bli alt annet enn enkelt å overholde dem.

Jeg har som mål å gjøre meg kjent med New Adult -sjangeren i år, og har allerede lest Hoovers debutroman Slammed. Den fristet til mer lesing av samme forfatter, så da Stygg kjærlighet ble oversatt grep jeg muligheten.

Boken fortelles gjennom tre ulike synsvinkler, hovedsaklig alternerer det mellom Tate og Miles. Bruken av jeg-forteller er mer regelen enn unntaket innenfor New Adult, og medfører at teksten fremstår enda nærere for leseren, og det gir en fortettet stemning. Et av fareelementene ved å skildre begge hovedpersonenes tanker i jeg-form er at spenningen kan utebli da vi alt vet hva de tenker. I denne romanen bidrar det til å øke spenningen vet at forholdet dem i mellom virker håpløst, samtidig som vi aner at det ligger mer mellom linjene. Som leser ble jeg veldig opptatt av å finne ut hva som er årsaken til at Miles har blitt slik som han er.

Hoover skriver enkelt og effektivt, og av og til poetisk. Hun er glad i å sette opp deler av teksten på kreativt og lyrisk vis, og måten hun skriver på gir et melodiøst og rytmisk språk som fører til at sidene vendes raskt.

Tate og Hoover har egenskaper som gjør at målgruppen for denne sjangeren lett vil kunne kjenne seg igjen i deres tanker og følelser. Sistnevnte er også noe av bokens styrker. Mange har vært i Tates sted, håpløst forelsket og villige til å klare seg med smuler bare for å få noen fine øyeblikk med gutten de er forelsket i. Vi kan gjenkjenne forelskelsens lengsler og nag. Frykten for fremtiden. Hjertesorgen. Hoover er god på å skildre realistiske mennesker som treffer leseren.

Dette er en realistisk kjærlighetshistorie, men boken tar også opp andre temaer. Det handler om sorg og tap, fremtidsfrykt og ønsket om å bli voksen samtidig som man sliter med å gi slipp i det som har vært.

Stygg kjærlighet er en helt ok bok i den sjangeren den er skrevet for. Språket gir ikke mye motstand, og jeg syntes den norske oversettelsen tidvis var for preget av anglisismer i tillegg til at det var flere skrivefeil og ord som manglet. I tillegg byr ikke boken på de største overraskelsene hva gjelder historien. Det er en type bok som fungerer fint som tidtrøyte og virkelighetsflukt, men ikke en bok som setter spor lenge etterpå. Jeg leste den da jeg hadde lesesperre, og i så måte bidro den til å vekke leselysten min igjen.Jeg tok meg i å bli engasjert i karakterene og historien deres, selv om jeg ante hvordan det ville ende. Og jeg hadde vanskeligheter med å legge boken fra meg.

Stygg kjærlighet passer like godt for voksne som vil mimre tilbake til hvordan det var å være ung, samtidig som den passer målgruppen.


Om lesesperre, leselyst og gode bøker du må lese

$
0
0

Jeg har hatt en travel vår og sommer, ved siden av at jeg hadde en periode hvor jeg leste mye mindre enn jeg pleide, og det har ført til at denne bloggen har kommet litt i andre rekke. Nå er det imidlertid tid for å oppdatere den igjen. Jeg slet en lang periode med å finne bøker som ga meg den leselysten jeg lette etter, og jeg ble en mester i å starte en bok for så å legge den fra meg. Den boken som fikk meg i gang igjen var denne:




Paula Hawkins’ Piken på toget har blitt en av de mest solgte bøkene her til lands i sommer, men også internasjonalt har den gjort det skarpt det siste halve året. Handlingen kretser rundt Rachel. Hun er alkoholisert og forsøker å holde livet sitt sammen etter at hennes partner forlot henne for en annen kvinne. Rachel har et fast rituale, hver morgen tar hun 08.04 – toget til London. På veien kjører hun forbi et hus hvor hun ofte observerer et par. For Rachel representerer synet av dem hver dag noe trygt, men en dag får hun øye på noe som bryter idyllen. Så forsvinner kvinnen, og Rachel bestemmer seg for å finne ut hva som har hendt med henne.

Piken på toget er en skikkelig sidevender. Jeg leste ut halve boken den kvelden jeg startet på den. Paula Hawkins er god til å bygge opp spenningen, og porsjonere ut ledetråder gradvis. Hun har også skapt en svært interessant karakter i Rachel. Tatt i betraktning Rachels alkoholisme er vi aldri helt sikre på om hun faktisk er en forteller vi kan stole på.

Hawkins har blitt sammenliknet med Gillian Flynn, men jeg føler ikke at den sammenlikningen er helt på sin plass. For det første gjettet jeg løsningen i denne boken midtveis i handlingen. For det andre er Flynn mørkere og skriver råere enn det Hawkins gjør. Uansett, dette er en flott bok for sommerlesingen, eller hvis du trenger en bok for å sparke i gang leselysten igjen.

For noen år siden var jeg til stede på Book Expo America i New York. Under en paneldebatt snakket en redaktør hos Simon & Schuster om en forfatter man burde merke seg. Da var det ikke så lenge siden de hadde mottatt debutmanuset til Jessica Knoll, og redaktøren sa at dette kom trolig til å bli en stor bok. Jeg merket meg navnet den gangen, og da boken kom denne våren var jeg klar for å lese. Jeg har senere anbefalt den i diverse intervjuer for sommerlesing.



Luckiest Girl Alive handler om Ani FaNelli som har greid å skaffe seg en prestisjefylt jobb i et kvinnemagasin. Hun lever tilsynelatende et liv mange kan misunne henne, har en dyr garderobe og en kjekk forlovede. Men Ani bærer på noe fra fortiden, og en kommende dokumentar kan true det livet det livet hun lever.

Denne boken er visstnok basert på en sann historie, og fortellerperspektivet alternerer mellom Ani av i dag, og Ani som ungdom. Hun fremstilles som svært usympatisk, og gradvis avdekker forfatteren hvorfor hun har blitt slik - og leseren ser henne med andre øyne. Boken har mørk humor og et noe skarpt blikk på dagens status-samfunn – Knoll skildrer hva det vil si å være en kvinne av i dag og hva som forventes av en. Jeg synes at Knoll er god til å skildre og observere mennesker.

Jeg er for øvrig heller ikke her helt enig i sammenlikningene med Gillian Flynn. Jeg tror noe av bokens mørke har bidratt til den karakteristikken, ved siden av at det helt klart er et ønske om å selge flere bøker fra forlagets side, men Knoll mangler råheten og «edgen» som Flynn skriver med. Boken er en lettvekter sammenliknet med Flynn sine bøker. Deler av den kan betegnes som mørk click-lit med dybde. Boken er fin sommerlesing med et alvorlig tema i bunnen. Reese Witherspoon har kjøpt filmrettighetene.

Golden Son av Pierce Brown var også med på å vekke leselysten min til live igjen. Dette er den andre boken i trilogien som startet med fantastiske Red Rising. Jeg lå til langt på natt og leste, og det føles ulidelig å skulle vente til siste bok og konklusjonen på serien i januar 2016.




Golden Son er, om mulig, en dypere bok som har enda flere lag enn forgjengeren. Mye av fokuset dreier seg om krigføring, strategi og allianser. Samtidig er det også en dypt menneskelig historie i bunnen her. Brown skildrer svik, overraskelser og sorg. Selv om bøkene hans er samfunnskritiske og tar for seg hvordan makt kan korrumpere, dreier de seg vel så mye om hva det vil si å være et godt menneske. Darrow utvikler seg enda mer som karakter i denne boken, han har mange sider og fremstår mangefasettert og godt skapt. Han er ikke en helt som er bare god, og nettopp det gjør ham menneskelig.

En annen stor styrke Brown har er hans evne til hele tiden å snu handlingen og overraske leseren. Det er mange "twists and turns" i denne boken, tror du at du vet hvor handlingen går må du ofte tro om igjen. Dette er en serie jeg anbefaler på det varmeste. Den er skrevet med intelligens og stor fantasi. Golden Son kommer også på norsk denne høsten.






Disse 10 norske romanene bør du lese i høst... det skal jeg.

$
0
0
Denne uken starter de norske forlagene med pressekonferanser hvor de presenterer høstlisten sin. Listene er fulle av spennende titler, kjente forfattere og interessante debutanter. Hvis du ønsker den fulle oversikten over hva som kommer, kan du sjekke ut mine poster på romaner og krim hos BOK365 her. I dette innlegget har jeg plukket ut de ti titlene som jeg mener du bør sjekke ut denne høsten, titler jeg også skal prioritere å lese selv.


Maja Lunde: Bienes historie(Aschehoug)
Dette er Lundes debut for voksne, og det har vært buzzet om den i flere aviser i sommer fordi den ble forhåndssolgt til 7 land før lanseringen i august. Anmelderne har så langt hentet frem høye terningskast og flotte ord. Jeg leser den akkurat nå, og liker den godt så langt.

Birger Emanuelsen: Historien om et godt menneske (Tiden)
Birger Emmanuelsen har fått svært god mottakelse for sine to foregående bøker, og han er blitt tildelt flere priser. I den nye romanen skriver han om en kulturjournalist som plagierer sitater - en bok som er blitt høyst aktuell tatt i betraktning sommerens avsløringer fra norsk presse her hjemme.

Marit Eikemo: Alt inkludert (Samlaget)
Dette er Marit Eikemos fjerde roman, og her tegner hun i følge forlaget et skarpt bilde av Norge av i dag. Forfatterskapet hennes har blitt kalt "oppsiktsvekkende", og boken er en av satsingene til Samlaget denne høsten.

Sigrun Slapgard: Maleren(Cappelen Damm)
Sigrun Slapgard har utgitt flere romaner på nynorsk. Denne er på bokmål, og handler om forholdet mellom Sigrid Undset og maleren Anders Castus Svarstad. Denne relasjonen inspirerte visstnok Kristin Lavransdatter. Slapgard har tidligere skrevet biografi om Undset.

Kari F Brænne: Himmelfall (Aschehoug)
Jeg likte Brænnes forrige bok, Under de dype skyggene av løvtunge trær, kjempegodt og har ventet på nytt fra henne. I Himmelfall har hun basert seg på en stor, historisk myte: overlevde tsardatteren Anastasia massaskren på hennes familie?

Christer Mjåset: Det er du som er Bobby Fischer(Kagge)
Mjåset har tidligere utgitt på Gyldendal, og bøkene hans har fått fine anmeldelser. Denne boken er den første han skriver utenom legemiljøet. En mann tenker tilbake på en tragisk hendelse fra barndommen.

Pål Gerhard Olsen: Bålet (Gyldendal)
I likhet med Mjåsets roman tar også denne romanen for seg mørke hemmeligheter i fortiden, nærmere bestemt fra en russefeiring i 1981. Olsen er litteraturkritiker i Aftenposten, og har skrevet en lang rekke romaner tidligere - også krim. Jeg er veldig spent på denne romanen.

Roskva Koritzinsky: Flammen og mørket (Aschehoug)
Koritzinsky fikk fantastike kritikker for sin debut, en novellesamling, og hun spås en lysende, litterær karriere. Nå har hun skrevet en roman som handler om en filmkritiker som tar for seg selvmordet til en filmskaper. Måten forlaget beskriver romanens oppbygging gir meg assosiasjoner til Nattfilm av Marisha Pessl. Den norske romanen jeg gleder meg aller mest til denne høsten.

Leonard Ibsen: Jar (Tiden)
Norske forfattere er glade i å skrive biografisk, og i denne debutromanen tar også Ibsen utgangspunkt i sitt eget liv. Forlaget hevder at dette er en av de mest selvutleverende norske romanene på lenge, i så måte blir boken interessant å sjekke ut.

Christelle Ravneberget: Jeg gidder ikke leve uten deg(Aschehoug)

Nok en debut, denne er fra et Oslo før røykeloven kom. Jeg bodde også i Oslo på den tiden og det faktum koblet med at jeg synes forfatteren virker som en skikkelig kul kvinne med snert i replikken, og at jeg har lyst til å lese en litt mørkere kjærlighetshistorie, gjør at jeg ser frem til denne romanen.

Det kan også være verdt å sjekke ut utgivelser fra Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Jan Kjærstad, Linn Ullmann, Karl Ove Knausgård, Beate Grimsrud, Edvard Hoem, Johan Harstad og Liv Køltzow - for å nevne flere av de store navnene som er romanaktuelle i høst. I tillegg kommer Bokbloggerpris-nominerte Ida Hegazi Høyer med en ny roman, også et navn som er verdt å sjekke ut. Jeg er forøvrig verken sponset av Aschehoug eller Tiden selv om deres romaner dominerer listen min. Aschehoug har rett og slett en utrolig sterk høstliste jeg kunne nevnt enda flere titler fra, og Tiden har som regel alltid god kvalitet på sine utgivelser.





Bokbloggerprisen 2014 er avgjort...

$
0
0
Men hvilke 2014 - utgivelser de norske bokbloggerne likte aller best forblir en hemmelighet frem til lørdag 12. september. Da vil det arrangeres bokbad av de nominerte forfatterne på kortlisten på Cappelen Damm-huset i Oslo, og alle som vil kan komme og se på. (Et arrangement som forøvrig ikke er sponset av Cappelen Damm på noe vis, vi bare låner lokalene). Etter bokbadet vil vi utrope vinneren av Årets roman og Åpen klasse. 

Jeg kan røpe at avstemningen i år som i fjor har vært uhyre spennende. De seks forfatterne som pryder kortlistene våre fortjener alle som en plassen der. Norske bokbloggere har funnet frem til seks svært gode bøker. Hvis du ikke alt har lest dem, anbefaler jeg å ta utgangspunkt i kortlistene og gjøre det.

Bøkene på årets kortlister forteller ulike historier fra ulike tidsperioder. Aina Basso skriver om en romanikvinne som begynner å arbeide som tjenestepike hos en far og to sønner på Finnskogen på 1800-tallet i Finne ly. Ida Hegazi Høyers roman handler om et forhold mellom en mann og en kvinne fra nåtiden, og det er kvinnen i historien som henvender seg til leseren og forteller historien om hvordan de møttes og utviklingen av forholdet deres. Unnskyld er tittelen på boken. Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz er historien om to søsken, hvor den ene blir narkoman.



På kortlisten finner vi også novellesamlingen til Ingvild H Rishøi, Vinternoveller, tre noveller som finner sted i et Norge av i dag og beskriver mennesker som på en heller annet måte har falt litt utenfor. Simon Strangers sterke ungdomsroman De som ikke finnes handler om papirløse flyktninger, og Ida Jackson har basert sin bok, Morfar, Hitler og jeg på sin egen familie. Hun fant ut at morfaren hadde vært SS-soldat under krigen, et faktum som senere hadde blitt fortiet, og hun tar utgangspunkt i egne tanker og tvil i den svært personlige beretningen.


Ulike historier til tross: vi har å gjøre med seks sterke bøker, for det er betegnende for årets nominasjoner at dette er historier som alle, hvert på sitt vis, berører og beveger leseren. Det er umulig å forholde seg likegyldig til noen av fortellingene. De må leses, fordøyes og reflekteres over. Til syvende og sist handler de alle om relasjoner og hva det vil si å være et menneske.

Håper vi sees på bokbad og prisutdeling.


Fra avis til blogg, og tilbake igjen...

$
0
0
I år er det fem år siden jeg skrev de første innleggene her på denne bloggen. Et lite jubileum i seg selv. I løpet av den tiden har jeg skrevet nyheter, temainnlegg, gjort forfatterintervjuer, skrevet bokanmeldelser av norske og utenlandske bøker - eller innlegg om annet jeg har hatt på hjertet. Jeg har vært med på å arrangere flere bokbloggertreff og etablert Bokbloggerprisen.

Da jeg startet Bokelskerinnen var det blant annet for å få utløp for journalisten i meg, jeg greide ikke å legge bort den lidenskapen etter at jeg forlot avislivet og begynte å skrive på heltid.  Nå går jeg tilbake til avisformen igjen. For en stund siden fikk jeg nemlig en veldig spennende forespørsel, og denne helgen har det blitt offentlig: jeg har blitt bokanmelder i VG.


Jeg skal i all hovedsak anmelde krim, slik Sindre Hovdenakk og Tom Egeland gjør det. I og med at krim er en sjanger som domineres av menn, synes jeg det er flott at VG har valgt og satse på en kvinnelig krimanmelder. Dessuten er det kvinner som kjøper og leser flest bøker, og da er det viktig med flere kvinnelige blikk på sjangeren. Jeg skal også ta for meg andre sjangere i avisen, men krim vil som nevnt bli hovedfokuset mitt.

Jeg kommer ikke til å legge ned Bokelskerinnen, men hvilke og hvor mange oppdateringer det blir her i fremtiden får tiden vise. Instagramkontoen min oppdateres oftere, og der kan du følge med på hva jeg leser. Det vil si: bøker jeg leser for anmeldelse kommer jeg ikke til å legge ut bilde av der før anmeldelsen er publisert.

Foruten anmeldelsen på bildet over har jeg også anmeldt Øystein Wiiks nyeste roman "Rekviem" for VG:

Helt fra han slår an de første tonene i sitt femte krimopus holder forfatter og operasanger Øystein Wiik dirigentstaven og leseren i et sikkert grep. (...) Øystein Wiik har i tidligere bøker vist at han behersker thrillerens stamtoner til fulle, og årets krimkomposisjon er intet unntak. (...)

Du finner hele anmeldelsen av den boken på VGnett her.












 


Hvem nomineres til årets Riverton?

$
0
0
Onsdag 24. februar blir det gjort kjent hvilke av fjorårets krimromaner som er nominert til årets Rivertonpris. 2015 var et krimår som blant annet sto i debutantenes tegn; flere nye og spennende stemmer gjorde sitt inntog på det norske krimbokmarkedet. Navn som Ingar Johnsrud, Helle Stensbak og Ingebjørg Berg Holm høstet gode kritikker blant norske anmeldere. Årets viste også en tendens tilbake mot den klassiske krimromanen, og leserne kunne ta del i historiske mysterier fra forfattere som Jan Boris Stene, Helge K. Fauskanger, Aurstad og Westberg, Hans Olav Lahlum og Frits de Bourg. Gard Sveen fulgte opp sin prisvinnende debutkrim, og vi fikk nye utgivelser fra store navn som Jørn Lier Horst og Jo Nesbø - for å nevne noe av det som satte sitt preg på krimåret.

Det er alltid vanskelig å tippe hvem som nomineres til Rivertonprisen. Jeg har likevel forsøkt meg på en liten gjettelek og satt opp min liste over titler jeg tror kan ha en sjanse til å vinne den gyldne revolver:

Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal)


Dahl har mottatt Rivertonprisen tidligere, i 2000 for En liten gyllen ring, men siden det er mulig for en krimforfatter å motta prisen to ganger kan Dahl meget vel vinne den igjen. Et av kriteriene for å motta Riverton gang nummer to er at den gjeldende boken kan regnes som et markant høydepunkt og/eller comeback i forfatterens karriere. Dahl annonserte for noen år siden at han ga seg som kimforfatter, men så kom han over en historie som var for god til å bli liggende og resultatet, Kureren, har fått en rekke gode kritikker og vant Brageprisen i fjor. Det ville forundret meg om vi ikke så Dahl på nominasjonslisten i år.

Ingar Johnsrud: Wienerbrorskapet (Aschehoug)


Johnsrud har fått en knallstart på forfatterkarrieren sin med denne boken. VGs anmelder trillet en sekser på terningen, og også i andre aviser har Johnsrud høstet meget god kritikk. I tillegg er krimdebutanten plukket opp av Salomonsson Agency. Mitt aller heteste tips til å vinne årets pris

Helle Stensbak: Monopol (Gyldendal)


En særdeles tøff krimheltinne og en krim som skiller seg ut ved å inkorporere bilder i handlingen. Monopol treffer i følge norske anmeldere godt når det kommer til nyskaping og originalitet, og jeg tipper den har en god sjanse til å bli nominert til årets pris.

Øystein Wiik: Rekviem (Aschehoug)


Wiik har vært nominert før, for debuten Dødelig applaus. Etter min mening er Rekviem en av hans beste utgivelser så kanskje er det duket for en ny nominasjon til spenningsforfatteren dette året.


Anne Holt: Offline (Vigmostad & Bjørke)


Anne Holt bringer sin krimheltinne Hanne Wilhelmsen tilbake i en krimroman med mange politiske undertoner, og i følge anmelderne er det et vellykket comeback. Holt har også fått Rivertonprisen tidligere, i 1994 for sin andre roman med nettopp Hanne Wilhelmsen i hovedrollen: Salige er de som tørster. 

Eystein Hanssen: Brennemerket (Cappelen Damm)


Hanssen har funnet sin nisje i den norske krimfloraen med en slagkraftig krimheltinne og actionfylte krimromaner. I Brennemerket introduserte han også et annet grep: han gjorde en av sine lesere til karakter i boken etter en konkurranse. Kanskje blir dette året da Hanssen får sin første Rivertonnominasjon?

Fasiten på hvilke titler som har endt opp på årets nominasjonliste får vi som sagt på onsdag.



Historiske Riverton-nominasjoner

$
0
0
I 2015 kom det flere bøker hvor krimmysteriene var satt i en historisk kontekst, og det preger listen over årets nominerte til Rivertonprisen hvor ikke mindre enn fire av de fem nominerte er krimbøker med historisk handling. I tillegg har nominasjonslisten en debutant, og to av de nominerte har vunnet Rivertonprisen tidligere.

Min reaksjon på prisen finner du i VGs sak her. 

Her er de nominerte:

Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal)


Vidar Sundstøl: Djevelens giftering (Juritzen)



Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under (Schibsted)


Tore Aurstad og Carina Westberg: Nattevandreren (Kagge)


Frits De Bourg: Dødens elv (Vigmostad & Bjørke)

"Grip Lit" - psykologiske thrillere som hekter deg

$
0
0
De siste årene har vi sett flere psykologiske thrillere gjøre det sterkt på bestselgerlistene internasjonalt. "Piken på toget" av Paula Hawkins og "Flink pike" av Gillian Flynn er to av de største suksessene. Førstnevnte kommer til kinoer verden over til høsten. I tillegg har vi titler som "Avslørt" av Rene Knight, og "Jeg lar deg gå" av Clare Mackintosh.

Emily Blunt som Rachel i "Piken på toget". FOTO: AMBERLIN ENTERTAINMENT
Denne sjangeren har blitt så populær at det har blitt lansert et helt eget begrep for denne typen bøker: Grip lit. Begrepet ble først brukt av forfatter Marian Keyes i fjor, og spiller på at bøkene er så "gripping" at de er vanskelige å legge fra seg. I tillegg er det ofte noen andre kjennetegn som går igjen: En stor overvekt av forfatterne er kvinner, og de skriver om sterke kvinnelige hovedpersoner som møter en rekke utfordringer.Veldig ofte handler bøkene om trusler mot sentrale familieverdier, som ekteskap eller barn, og hovedpersonen befinner seg som regel i en situasjon hvor livet snus på hodet fra en dag til en annen. Fortellerperspektivet er ofte i første person entall, og dette fører til at bokens handling blir svært subjektiv.

The Bookseller har snakket med en rekke forlagsfolk som mener at "grip lit" fortsatt vil være stort i 2016, og at leserne er ute etter bøker hvor forfatterne evner å overraske stort underveis i handlingen.

Flere potensielle storselgere innen sjangeren er allerede utgitt i år, eller i ferd med å bli det. Jeg har laget en liste over noen av årets titler som du bør merke deg:

Fiona Barton: "The Widow"


Jeans mann ble mistenkt for en alvorlig forbrytelse, men Jean sto ved hans side hele tiden. Nå er imidlertid mannen død, og dermed endrer alt seg for Jean. Boken utkom for første gang i januar, er solgt til 23 land, deriblant Norge, og det eksisterer planer for en tv-serie.

L.S. Hilton: "Maestra"

Dette er en av titlene det knytter seg aller størst forventinger til. Boken er den første i en planlagt trilogi. Columbia Pictures snappet filmrettighetene til boken, og Erin Cressida Williams, som skrev filmmanuset til "Piken på toget", skal skrive manus her også. 27 land skal etter hvert utgi boken. Ut fra det som blir sagt foreløpig er dette "The Talented Mr Ripley møter Fifty Shades of Grey".

Alafair Burke: "The Ex"



Burke har skrevet 13 romaner tidligere, og flere av dem har vært bestselgere. Den nye boken handler om en forsvarsadvokat som får en telefon fra en tidligere kjæreste som er tiltalt for mord.

Kate Hamer: "The Girl in the Red Coat"



Alenemoren Beth er livredd for at datteren en dag skal forsvinne, også skjer det. Beth nekter å innse at datteren er borte for godt, og bestemmer seg for å finne henne. Boken er solgt til 12 land så langt, deriblant Norge.

Holly Seddon: "Try not to Breathe"



Alex har mistet både ekteskapet og karrieren sin, og det eneste hun har igjen er rutinene. Så blir hun besatt av å finne ut hvem som sto bak overfallet på en pike som har ligget i koma i 15 år. Lyder dette kjent? Boken sammenliknes allerede med "Piken på toget" og er skrevet av en debutant.

Jeg ser frem til å lese flere av titlene på listen. Akkurat nå holder jeg på med en annen engelsk bestselger. "In a Dark Dark Wood" av Ruth Ware som handler om et kvinnelig utdrikningsselskap. Reese Witherspoones produksjonsselskap har kjøpt filmrettighetene til den.

Mandag; og tre på topp denne uken

$
0
0
Det gjenstår bare en dag av februarmåned før vi kan starte kalenderen på mars og ta nok et steg fremover mot våren. På bokfronten blir det en hektisk uke med mange arrangementer og utgivelser. På torsdag er det Krimfestival i Oslo hvor krimforfattere fra inn- og utland vil delta.

Jeg startet uken med å lese på internett at australske Hannah Kent er aktuell med ny roman i år. For dere som ikke kjenner navnet, så er hun forfatteren bak den historiske romanen Begravelsesriter, som utkom på norsk i 2014. Jeg  har gått og ventet på nytt fra forfatteren, da jeg syntes debuten hennes var helt fantastisk. Den nye boken skal hete The Good People og utgis på engelsk i oktober.



Ellers har jeg lest meg gjennom mye krim den siste tiden, og mer skal det bli. Akkurat nå holder jeg på In a Dark Dark Wood av Ruth Ware. Når jeg er ferdig med den har jeg blant annet planer om å begynne på Min søsters grav av Robert Dugoni, en rettslig thriller ala John Grisham som jeg har fått anbefalt av flere. Og i hyllen står flere krimbøker og forsøker å friste meg til å lese akkurat dem.

Uken vi står overfor byr også på mange spennende utgivelser. Jeg har laget en oversikt over tre av boktitlene du bør merke deg:

Sofi Oksanen: Norma (Forlaget Oktober)

Norma beskrives som et mørkt familiedrama med politiske undertoner. Oksanen er også i Norge denne uken, På onsdag kan de som har vært så heldige å få billett møte henne til det utsolgte bokbadet på Litteraturhuset i Bergen. På torsdag gjester hun Tronsmo bokhandel i Oslo hvor hun snakker om boken og forfatterskapet med Aage Borchgrevink.

Steinar Bragi: Ødemarken (Gyldendal)


Bragi debuterte med poesi og regnes som en av de viktigste samtidsforfatterne på Island. Han har også vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Ødemarken er en roman som etter sigende skal være inspirert av forfattere som H.P. Lovecraft og Stephen King, og er en grøsser om et par som opplever at bilen deres bryter sammen i ødemarken på Island.

Torkil Damhaug: En femte årstid (Cappelen Damm)


Kritikerroste Damhaug er aktuell med sin femte krimroman, og denne gangen handler det om en gjeng ungdommer som begår et pek som får alvorlige konsekvenser. En femte årstid er allerede anmeldt i Dagbladet som kaller den "en mesterlige thriller" og gir Damhaug terningkast fem. Damhaug skriver krimromaner med stor psykologisk innsikt. Han har også vunnet Rivertonprisen tidligere. 

God leseuke.

Bokanmeldelse: I det mørke glasshuset

$
0
0

Ruth Ware har fått en knallstart på forfatterkarrieren med den psykologiske thrilleren "In a Dark Dark Wood". Historien er så langt solgt til 31 land, og Reese Witherspoon er involvert for å lage film av boken. Det handler om fortidens spøkelser, gamle vennskap og mørke hemmeligheter, og handlingen henter noe av inspirasjonen fra klassiske krimhistorier. En gruppe mennesker skal tilbringe helgen i et isolert hus. Huset er laget av stål og glass, og virker ikke spesielt inviterende. Mobildekningen er dårlig, og hustelefonen virker ikke.

I sentrum av handlingen finner vi krimforfatteren Leonora. Hun lever et liv delvis i ensomhet, og blir overrasket da hun får en innbydelse til Clares utdrikningslag. Clare og Leonora var bestevenninner i ungdommen, men har ikke snakket sammen på ti år. Under sterk tvil bestemmer Leonora seg for å takke ja, men allerede da hun ankommer huset hvor utdrikningslaget skal være forstår hun at hun har tatt en dårlig avgjørelse. Det oppstår snart spenninger i den lille gruppen, og etter hvert tar handlingen en stadig nifsere vending. Vi blir gjenfortalt hva som skjedde av Leonora, som i starten av boken befinner seg i en sykehusseng med delvis hukommelsestap.

Det er ikke noe å si på spenningen i boken. Dette er en skikkelig sidevender som det er vanskelig å legge bort. Ware har lyktes i å skape karakterer som alle virker å ha noe å skjule, og som leseren ikke greier å stole på. Sympatien skifter til stadighet, og det er også usikkert hvorvidt vi kan stole på bokens hovedperson.

Jeg har ikke lyst til å si så mye om handlingen av frykt for å avsløre essensielle deler for interesserte lesere. Har du, som meg, lest mange psykologiske thrillere kan det være at du forstår hvordan alt henger sammen tidlig i boken. Men Ware har gjort en god jobb for å lure leseren, hintene hun kommer med er godt skjult, men de er der dersom man vet hva man skal se etter.

Boken har en liten gotisk touch, glasshuset skildres som en egen nifs karakter i handlingen og uhyggen settes tidlig. Inspirasjonen fra klassiske krimromaner er tydelig, på mange måter kan dette sies å være en slags moderne versjon av Agatha Christies klassiske krimromaner. Mot slutten av boken blir det en klassisk "whodunnit" - historie. Det kan virke som om Ware er glad i å skrive mysterier som foregår på små, definerte steder for i hennes neste roman skal det handle om et mord som finner sted på en cruisebåt i de norske fjorder. Jeg kommer helt sikkert til å lese den også.

"In a Dark Dark Wood" passer fint som påskekrim på hytta dersom du er ute etter en spennende og sidevendende thriller.

Boken har jeg kjøpt selv.


Påskekrim på skjermen: 5 bokbaserte tips

$
0
0
Det er bare litt over en uke igjen til påskeferien starter. For mange betyr ikke bare det påskekrim i bokform, men også på tv-skjermen. Det var NRK som innførte tradisjonen med påskekrim på norsk fjernsyn på slutten av 1970-tallet med serien om etterforskeren Lord Peter Wimsey. Selv husker jeg serier som Rød snø, Malstrøm og Dagliesh.

Jeg har laget en liste med fem tips til god krim du kan kose deg med på skjermen, laptopen eller iPaden i påsken:

1. Agatha Christie: And Then There Were None (2015)



I romjulen viste BBC One denne miniserien i tre deler basert på Agatha Christies klassiske roman. Åtte mennesker får invitasjon til et herskapshus på en isolert øy. Da de ankommer stedet blir de alle beskyldt for å være mordere, og snart dør de - en etter en. Boken er en av mine absolutte krimfavoritter, og denne serien ble en stor suksess da den ble vist. over 6 millioner engelskmenn fulgte første episode. TV2 viser serien fra 25. mars.

2. Val McDermid: Wire in the Blood (2002)


Denne serien er noen år gammel, men den fortjener et gjensyn. Psykologen Tony Hill jakter på en brutal og sadistisk seriemorder. Det er laget til sammen seks sesonger av denne serien.

3. Tom Egeland: Ulvenatten (2008)



Et direktesendt debattprogram på TV utvikler seg til en gisselaksjon. Intenst spennende og masse action. Filmen ble sendt som påskekrim på TV2 i 2010.

4. Arne Dahl: En midsommarnattsdröm, Dödsmässa, Mørketall, Efterskalv, Himmelsöga (2015)



Den andre sesongen av serien basert på de fem siste bøkene i Arne Dahls krimserie om A-gruppen. Denne ble sendt i svensk tv våren 2015.

5. Rolf og Cilla Börjlind: Springfloden (2016)


Miniserie i tre deler basert på boken med samme navn. En ung, gravid kvinne myrdes på en strand på slutten av 1980-tallet. 25 år senere begynner en kvinnelig politistudent å se nærmere på saken. Tv-serien har fått svært god mottakelse i Sverige, og har blitt sammenliknet med Broen. Traileren kan du se her.





Påskekrim: disse krimbøkene bør du lese

$
0
0
Påsken er i gang, og for mange betyr det krim i bokform. Denne våren har gitt oss veldig mange gode krimtitler så krimelskerne har nok å velge blant når det skal finnes bok til påskekosen.

De siste månedene har jeg lest meg gjennom masse krim, og flere av bøkene har jeg anmeldt i VGs store påskekrimguide som du finner her.  Sammen med krimanmelder Sindre Hovdenak snakker jeg også om påskekrim i VGs bokpodcast her. 

I dag deler jeg ti påskekrimtips hos BOK365, og blant titlene jeg anbefaler finner du disse:




Tove Alsterdal er den første boken jeg har anmeldt til terningkast 6 i VG. Ingen vei tilbake er en av vårens beste krimbøker: en politisk thriller og et familiedrama som er imponerende godt satt sammen.

Rekviem av Øystein Wiik er også et godt valg til påskespenningen. Wiik er en av våre fremste spenningsforfattere, og denne thrilleren har alt et krimhjerte kan begjære: spenning, uhygge, action og litt humør attpåtil. Boken utkom høsten 2015, men er så god at den bør med på årets påskelesningslister.

Den gjenfødte morderen er også en veldig spennende krimbok som samtidig er godt skrevet og evner å reflektere. Jeg slukte den på en kveld.

Min søsters grav er skrevet av Robert Dugoni. Han er kanskje et ukjent navn for mange nordmenn, men i USA sees han på som John Grishams arvtaker og han har solgt godt hos Amazon. Boken er en rettslig thriller som fort leses ut på en kveld.

Peter Swanson, en av vårens anmelderfavoritter med De som fortjener det, må heller ikke glemmes. Jeg hadde vanskeligheter med å legge vekk denne mørke historien om to mennesker som møtes i en flyplassbar og inngår en svært spesiell avtale.

God påskekrimlesing alle sammen.

Fem historiske romaner du kan lese i april:

$
0
0
Da er mars straks over og vi har tatt et godt steg videre fremover mot enda mer sol og varme. Fremover utgis det færre av krimbøkene som har preget forlagenes utgivelseslister i årets første måneder, og vi får flere oversatte romaner og underholdningsromaner. Selv leste jeg ikke mye krim i påsken, fokuset mitt var på nettopp underholdningsromaner og drama signert Jojo Moyes og Santa Montefiore for å finne ut hvorfor disse forfatterne er blitt så populære her til lands. Jeg kommer til å fortsette med denne sjangeren inn i april.

Her er fire historiske romaner som utgis i april:

1. Jan Ove Ekeberg: Den siste vikingkongen


TV2-programleder Jan Ove Ekeberg solgte nærmere 40.000 eksemplarer av sin første historiske romanserie I Sverdets tid. Siden den tid har han byttet forlag og nå kommer en ny historisk bokserie fra vikingtiden. I sentrum av handlingen befinner Harald Hardråde seg og vi følger ham fra barndommen av.


2. Susan Meissner: Håp i høstfarger


Handlingen i denne boken beveger seg mellom 1911 og 2011 på Manhattan i USA. Et skjerf knytter sammen to kvinner fra ulike generasjoner. Publishers Weekly har kalt Meissner "a stunning storyteller".

3. Isabel Allende: Den japanske elskeren


Det dreier seg om 2. verdenskrig i Allendes nyeste roman på norsk. I 1939 blir en ung pike sendt i sikkerhet for nazistene fra Polen til USA, og her forelsker hun seg i sønnen til familiens japanske gartner. Romanen fikk en såkalt "starred review" i Publishers Weekly.

4. Sarita Mandanna: Håpets vei

Forfatteren bak Hegrenes dal, som kom på norsk i 2012, er aktuell med en roman som begynner sin handling under første verdenskrig og beveger seg helt frem til 2. verdenskrig.

5. Santa Montefiore: Villa Magdalena


Santa Montefiore har blitt et fast navn å se på de norske bestselgerlistene, og hun har solgt over 75.000 bøker i Norge. Denne boken utkom i Storbritannia i 2012 og har en handling som starter i Toscana i 1966, og fortsetter flere tiår senere i England.

Ved siden av disse fem utgivelsene kan du også lese Paula McLains Under solen.


Boken utkom i midten av mars, og er basert på en sann historie om Beryl Markham som elsker å fly. Romanen har solgt 300.000 eksemplarer bare i Storbritannia siden den ble utgitt der for et år siden.

God lesemåned!


"Maestra" - lever den opp til hypen?

$
0
0

Boken var en hype allerede før utgivelsen. En av de mest omtalte titlene på bokmessen i London i april i fjor, solgt til 36 land og med en storfilm under planlegging. Sammenlikninger som "Fifty Shades of Grey" møter "Den talentfulle Mr Ripley" har blitt brukt til å beskrive boken,  som er den første i en planlagt trilogi. I midten av mars ble den sluppet  på engelsk og den gikk raskt inn på bestselgerlistene. I juni kommer den norske oversettelsen.

"Maestra" forteller historien til Judith Rashleigh som tidlig i boken beskriver seg selv som en person som var vant til å stå på utsiden og titte inn - helt til hun bestemmer seg for at hun ikke vil stå på utsiden lenger. En skoletur til et kunstgalleri skal bli utslagsgivende for hvilken retning hun senere tar. Trass i en tøff barndom bestemmer hun seg for å finne ut hvordan hun skal passe inn - bli en kamelon. Hun går "all in" for å lære seg kodene i de miljøene hun ferdes i, og studerer kunst og får etter hvert arbeid i et britisk kunstauksjonshus. Men da hun oppdager en potensiell svindel på arbeidsplassen får hun sparken. Det eneste hun har igjen er jobben som vertinne i en klubb for menn, og her får hun tilbud om en ferietur som skal bli avgjørende for fremtiden hennes.

Den videre handlingen involverer flere dampende sexscener - blant annet et hetftig eventyr med en nordmann, kunsttyveri, møte med italiensk mafia, panamakonto og mange drap. Judith skyr ikke noen midler for å beskytte seg selv, og etter hvert trives hun med å benytte ukonvensjonelle metoder for å rydde opp i vanskeligheter. Så lenge hun har raseriet som trofast følgesvenn greier hun å stå oppreist - det er i hvert fall det hun mener selv.

"Maestra" er en sexy thriller spekket med referanser til en posh og dyr livsstil. Det er tidvis mørkt og rått, og råheten kombinert med luksuslivet og følelsen av å lese en chick lit roman er det som skiller boken fra mye annet innen thrillersjangeren. Hilton holder ikke noe tilbake når hun beskriver drap og sex, samtidig ligger det en følelsemessig distanse til det hele i teksten. Og det er nettopp denne distansen som kan gjøre at enkelte oppfatter boken som sjokkerende - det, og måten den skildrer kvinner. "Maestra" fremviser en verden hvor kvinner kun har makt gjennom sex, og Judith lærer tidlig å bruke sex som et våpen - og hun liker det. Feministene vil nok ha sitt å si om boken, på samme måte som de kritiserte "Fifty Shades of Grey". Men er du greit bevandret innenfor thrillersjangeren er ikke boken spesielt sjokkerende, og det er heller ikke sexscenene. Sammnelikningen til "Fifty Shades of Grey" holder ikke vann i det hele tatt.

For min del levde heller ikke "Maestra" opp til forventningene jeg satt med. Bokn er godt skrevet, har humor og noen veldig gode passasjer. Deler av den er interessant - spesielt de delene som dreier seg om kunstverdenen som er et ganske ukjent terreng for undertegnende. Portrettet av hovedpersonen vil nok også heve boken opp fra mengden for flere. Men boken bruker for lang tid før den kommer til poenget, og den er heller ikke veldig spennende selv om det ligger et driv i teksten. Dette er fin strandlesing med en mørk kvinnelig hovedperson i hovedrollen, men jeg kjenner foreløpig ikke noe sug etter å lese den neste boken i serien.

Anmeldelsen er basert på et engelsk anmeldereksemplar

"The Widow" - for fans av "Piken på toget"

$
0
0




Det har blitt svært vanlig å sammenlikne nye psykologiske thrillere med suksessene "Flink pike" og "Piken på toget". Forlagene kappes om å benytte karakteristikkene i håp om at deres nye tittel skal bli den neste store bestselgeren. For et år siden var det hete auksjonsrunder blant britiske forlagshus som ønsket å skaffe seg rettighetene til Fionas Bartons debutroman "The Widow". Boken ble også solgt til en rekke land, blant dem Norge og Cappelen Damm.

I romanen møter vi enken Jean som var gift med en mann som ble tiltalt for å ha bortført en to år gammel pike. Piken ble aldri funnet og Glen ble ikke dømt for ugjerningen. Etter Glens død ønsker en fremadstormende kvinnelig reporter å intervjue Jean for å få hennes side av saken, og vi følger Jeans tanker tilbake i tid og til det som skjedde. Hele tiden ligger flere spørsmål og ulmer: var Glen skyldig eller uskyldig? Og hvor står Jean i alt dette? Hvem kan vi egentlig stole på?

Jeg leste romanen rett før påske, og kan på mange måter forstå sammenlikningen med "Piken på toget". Jean og Rachel er karakterer med mye til felles. I denne boken forstår vi også mye om Glen gjennom det Jean sier, eller ikke sier. Boken beskriver hemmelige lengsler og drømmer, viser hvor langt man ønsker å gå for å opprettholde en fasade og er dessuten en nifs skildring av undertrykkelse og psykisk mishandling. Barton har selv bakgrunn som journalist og tegner et lite hyggelig bilde av sine journalistkollegaer som jakter på de beste skupene.

"The Widow" er spennende og har skikkelig driv. Rett og slett en skikkelg sidevender. Fortellingen alternerer mellom flere synsvinkler og cliffhangerne er mange. Jeg gjennomskuet plottet rimelig raskt, har lest ganske mange thrillere gjennom årene, men likevel var jeg aldri helt sikker og boken holdt meg i ånde helt til siste side. Perfekt for deg som likte "Piken på toget", og har sans for kvinnelige hovedpersoner som bærer på noe bagasje.

Boken har jeg kjøpt selv.

Slik blir filmatiseringen av "Piken på toget"

$
0
0
For kort tid siden ble traileren til filmversjonen av suksessen "Piken på toget" sluppet. Emily Blunt spiller hovedrollen som Rachel som blir besatt av å finne ut hva som har hendt med en kvinne hun daglig ser fra vinduet på toget hun reiser med: 



Min første reaksjon etter å ha sett traileren er at dette virker veldig lovende. Mørkt, spennende og Blunt virker passende i rollen slik jeg så for meg Rachel da jeg leste. Filmen kommer på kino i oktober.

10 engelske romantips til sommerlesingen

$
0
0
Sommeren er her for alvor. I går satt jeg og svettet i 30 grader på terrassen. I slike stunder setter jeg alltid pris på en god bok. Jeg leser like mye på engelsk som på norsk, også fordi jeg ikke alltid greier å vente til tittelen eventuelt blir oversatt.

Jeg har satt sammen en liste på ti engelske romantitler som kan gi deg fine lesestunder i solen. Flere av bøkene står på min egen liste over bøker jeg vil lese i sommer:

1. Martha Hall Helly: Lilac Girls
En historisk roman med handing fra 2. verdenskrig. Den har allerede fått et svært høyt snittresultat på Goodreads, og anmelderen i Publishers Weekly kaller den blant annet for en "compelling pageturner".

2. Madeleine Reiss: This Last Kiss
Forlaget trekker sammenlikninger til "Et helt halvt år" og En dag", og selv om det ikke trenger å bety noe som helst - forlag smører gjerne kraftig på når de vil selge bøker, så ble min oppmerksomhet vekket da jeg leste vaskeseddelen.  Bevegende kjærlighetshistorier er perfekt sommerlesing når man vil koble av i solen.

3. Erica James: Song of the Skylark
James er ute med sin første bok på norsk denne sommeren, "Alt i et øyeblikk". Jeg anmeldte den til en firer i VG, og tenker at den er fin sommerlesing. "Song of the Skylark" er hennes nyeste på engelsk for dem som vil lese mer av forfatteren. Det vil jeg.

5. Helen Simonson: The Summer before the War


Denne historiske romanen anbefales til alle som elsker Downton Abbey. Forfatteren har tidligere skrevet "Major Pettigrew's Last Stand".

6. Paige Toon: The One We Fell in Love With

 
Denne har jeg bestilt til meg selv, så det vil komme en omtale av den på bloggen etter hvert. Boken handler om tre identiske kvinnelige trillinger som har vært forelsket i samme mann.

7. Fiona Davis: The Dollhouse

Denne boken kommer ut i slutten av august, men forhåpentligvis er det fortsatt så varmt i været at man enda kan nyte bøker ute. "The Dollhouse" er en historisk roman fra 1950-tallets New York som blant annet har fått en fantastisk stjernespekket anmeldelse i Publisher`s Weekly.

8. Emma Cline: The Girls

Denne boken er basert på Manson-drapene, og er forfatterens debut. "The Girls" handler on en ung kvinne som trekkes inn i kulten rundt sektlederen Charles Manson. Cappelen Damm har kjøpt de norske rettighetene og utgir også boken denne sommeren.

9. Sarah Maine: The House Between Tides

Boken beskrives som Kate Morton møter Daphne du Maurier, og handler om en kvinne som oppdager levningene etter et mordoffer på familiens gods. Hun bestemmer seg for å nøste i saken.

10. Eowyn Ivey: To the Bright Edge of the World



Endelig er forfatteren som skrev "Snøbarnet" tilbake med en ny roman. I den nye boken befinner vi oss i Alaska i 1885.

God sommerlesing. Jeg leser for tiden "Ildvitnet" av Lars Kepler. Ekteparet Kepler kommer med en ny krim til høsten, så da gjelder det å lese seg gjennom deres foregående.

Viewing all 199 articles
Browse latest View live